Web Analytics Made Easy - Statcounter

نویسنده، کارگردان و بازیگر تئاتر با اشاره به اینکه بی رغبتی ایرانیان به خواندن کتاب ریشه تاریخی دارد،گفت: ما بیشتر مردمان شفاهی هستیم.

 به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، ایران یکی از کشورهایی است که نرخ مطالعه کتاب در آن نسبت به جمعیت 80 میلیونی اش پایین  و در حدود 12.5 دقیقه در شبانه روز است، مردم رغبت چندانی به خواندن کتاب ندارند البته ممکن است کتاب بخرند و  کتابخانه ها  در منازل ویترین های خوبی برای نمایش در خانه باشند اما الزاما به معنی خواندن کتاب های موجود در آنها نیست، شاید یک دلیلش به شرایط زمانه ما و وجود رسانه های متعدد جمعی مثل تلویزیون برگردد یا توسعه اینترنت و به تبع آن گسترش شبکه های اجتماعی که به این بی رغبتی دامن می زند و مخاطبان را نسبت به کتاب و کتابخوانی دلسرد می کند،  درباره بی رغبتی  به خواندن کتاب و عدم علاقه آنها به مطالعه با «بهاءالدین  مرشدی»، نویسنده و کارگردان و بازیگر تئاتر به گفتگو نشسته ایم که در زیر می آید:

 

مشکل کتاب نخواندن مردم ایران و پایین بودن سرانه مطالعه در بین آنها چیست؟

کتاب نخواندن ایرانی ها بیشتر مسئله تاریخی است، اینکه چرا کتاب هیچ وقت در سبد خانوار نبوده است ریشه تاریخی دارد و از این بعد باید بررسی شود، ما بیشتر مردمان شفاهی هستیم اگر شاهنامه ای هم نوشته می شود، شاهنامه خوانده می شده است به این صورت که  یک نفر نقال و پردخوان شاهنامه را می خوانده و بقیه گوش می دادند،  این به سنت شفاهی ها برمی گردد، بنابراین همچون ریشه تاریخی وجود دارد که از بین بردن این ریشه تاریخی نیز سخت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

چرا کتاب به عنوان نیاز ضروری در سبد خانوار ایرانی قرار نگرفته است؟

 از گذشته ها حکومت هایی که آمدند راغب نبودند که کتاب در سبد خانوار بیاید؛ رضاخان مدرنیته را وارد ایران کرد اما به بخش مدرنیست ورود پیدا نکرد و با آن مخالف بود و همین ریشه تاریخی باعث می شود آدم های اهل مطالعه ای نباشیم و عمومی کردن آن سخت است و یک برنامه ریزی جامع می خواهد و با هفته کتاب حل نمی شود برای چه؟ برای اینکه ما هرگز نتوانستیم کتاب را به عنوان یک کالای ضروری وارد سبد خانوار کنیم.

 

آیا جذابیت های تصویری رسانه های دیگر باعث شده مردم به آنها اقبال بیشتری نشان دهند و از کتاب غافل شوند؟

در دوره جدید این قدر جذابیت های بصری بیشتر شده است و ما ایرانی ها به سرعت در این مسیر پیشرفت بصری قرار گرفتیم که دیگر اجازه پیدا نکردیم که اول کتاب خوان شویم و بعد فیلم ببینیم، یا اول کتابخوان شویم بعد به دنیای مجازی بیاییم، این را ندانستیم و به سرعت داریم جلو می رویم، برای اینکه آدمی موجودی است که آسان گیری را می پسندد و این تصویر راحت تر از این است که می خوانید، جذابیت بصری تصویر در گوشی اجازه سرعت انتقال کتابخوانی را نمی دهد، ولی در کشورهایی که سبد مطالعه بالا است آنها مدرنیته را بوجود آوردند، اما مدرنیست پا به پای مدرنیزاسیون جلو آمده است؛ بنابراین هم کتابخوان هستند هم جاده، راه آهن و... دارند همه کتابخوان هستند هم وقتی دنیای مجازی می آید آن را تفکیک می کنند برای آنها هر کدام دنیای جدایی دارد اما برای ما همه چی با یکدیگر قاطی شده است و تفکیک نشده است.

 

به آینده کتابخوانی در کشور می توان امیدوار بود؟

باید امیدوار بود، مگر می شود من و شما عادت کلاسیک کتابخوانی داشته باشیم و نسبت به آنها ناامید بود،  باید حداقل خانواده ها برای مطالعه فرزندان شان برنامه ریزی کنند اگرچه آنها هم شناخت ندارند، اما  دولت ها می توانند اگرچه آنها هم با عوض شدن شان سیاست های خود را دنبال می کنند و ثباتی ندارند اما آینده معلوم است ممکن است در مورد این موضوع تحول جهانی رخ بدهد.

 

 شما به عنوان یک نویسنده و هنرمند در پویش کتابخوانی ملی چه کتاب هایی را به اهالی کتاب برای مطالعه پیشنهاد می دهید؟

من دو کتاب «تریسترام شندی» نوشته لارنس استرن و «همسایه ها» نوشته احمد محمود را در کتابخانه ام  دارم که آنها را به هیچ کس  امانت نمی دهم اما پیشنهاد می دهم این دو کتاب را مطالعه کنند .

پایان پیام/32

منبع: شبستان

کلیدواژه: ریشه تاریخی بهاءالدین مرشدی بی رغبتی هفته کتاب کتابخوانی خواندن کتاب ریشه تاریخی سبد خانوار بی رغبتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۹۴۱۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پسرها بیشتر از دخترها در معرض آسیب ناشی از جهشی درس خواندن هستند

ایسنا/کرمانشاه رئیس اداره مشاوره تربیتی و تحصیلی اداره کل آموزش و پرورش استان کرمانشاه گفت: دانش‌آموزان پسر بیشتر از دانش‌آموزان دختر در معرض آسیب‌های ناشی از جهشی درس خواندن هستند.

فردین منصوری در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه کارشناسان آموزشی جهشی درس خواندن را به دانش‌آموزان توصیه نمی‌کنند، از خانواده ها خواست برای جهشی درس خواندن فرزندانشان اصرار نداشته باشند.

منصوری اضافه کرد: خانواده هایی که اصرار به جهشی درس خواندن فرزندانشان دارند، به شناخت درستی از جنبه‌های مختلف رشد دانش‌آموزان نرسیده‌اند و فکر می‌کنند با جهشی درس خواندن شرایط را برای رشد فرزندشان مهیا می‌کنند، در حالیکه با اصرار به جهشی درس خواندن می توانند مشکلاتی برای رشد او بوجود بیاورند.

وی با بیان اینکه رشد دانش‌آموزان پنج جنبه جسمی عقلی، اجتماعی، اخلاقی و عاطفی دارد، تصریح کرد: دانش‌آموز رشد یافته دانش‌آموزی است که از همه جنبه ها رشد کرده باشد و با توجه به اینکه رشد در برخی جنبه ها مستلزم گذشت زمان است، لذا دانش‌آموزانی که جهشی درس می خوانند معمولا از جنبه های مختلف رشد با چالش مواجه می شوند.

وی ادامه داد: دانش‌آموزانی که جهش تحصیلی داشته‌اند از نظر عاطفی با مشکل مواجه می شوند، چون نمی توانند با گروه همسالان خود روابط خوبی برقرار کنند. آنها در مقطعی از رشد که حساسیت بالایی هم دارد، گروه همسالان خود را از دست داده و مجبور شده اند با دانش‌آموزانی دوست شوند که یکسال از آنها بزرگتر هستند و این موضوع ممکن است آنها را با مشکلاتی مواجه کند.

وی با بیان اینکه تعاملات بین گروه همسالان نقش مهمی در شکل گیری شخصیت دانش‌آموزان دارد، گفت: وقتی دانش‌آموزی با جهش تحصیلی از همسن و سالهای خود بریده و با دانش‌آموزانی همکلاس می شود که یک سال از او بزرگتر هستند، یکسری موارد در روند شکل گیری شخصیت او مغفول می‌ماند.

منصوری ادامه داد: دانش‌آموز بعد از جهش تحصیلی با دانش‌آموزان بزرگتر از خودش همکلاس می شود و معمولا قد او از همکلاسی‌هایش اندکی کوتاه‌تر است و به عنوان مثال زمان یارکشی دانش‌آموزان در بازی های گروهی ممکن است از سوی گروه همسالان نادیده گرفته شود و همین تحقیر شدن ها او را از رشد همه جانبه شخصیتی باز خواهد داشت.

وی با بیان اینکه رشد همه جانبه دانش‌آموزان زمانی اتفاق می افتد که سن تقویمی و سن هوشی آنها برابر باشد، تاکید کرد: پژوهش ها نشان داده دانش‌آموزانی که جهش تحصیلی داشته‌اند، به جز در موارد استثنا، اغلب به حق واقعی خود نمی رسند.

وی با بیان اینکه دانش‌آموزان پسر بیشتر از دانش‌آموزان دختر در معرض آسیب ناشی از جهشی درس خواندن هستند، گفت: با توجه به اینکه پسرها بیشتر از دخترها به سمت بازی‌های رقابتی می روند و ویژگی های جسمی در پسرها برجسته است، لذا دانش‌آموزان پسر بیشتر از دخترها در معرض آسیب ناشی از جهش تحصیلی قرار می‌گیرند.

رئیس اداره مشاوره تربیتی و تحصیلی اداره کل آموزش و پرورش استان کرمانشاه در پایان تاکید کرد: چشم و هم چشمی در قضیه مهمی مثل تحصیل دانش آموزان به هیچ عنوان به خانواده ها توصیه نمی شود، چون در نهایت این دانش‌آموزان هستند که از این چشم و هم چشمی آسیب می‌بینند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بیش از هزار واژه پرکاربرد زبان بلغاری ریشه و اصالت فارسی دارند
  • کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان
  • کشاورزی و سیستم‌های آبیاری ایران باستان
  • بازیکنان دورتموند و خواندن ترانه Someone like you از ادل پس از رسیدن به فینال لیگ قهرمانان اروپا / فیلم
  • عرضه روایتی از هشت سال دفاع مقدس در قالب رمان
  • پسرها بیشتر از دخترها در معرض آسیب ناشی از جهشی درس خواندن هستند
  • فال حافظ امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • ۲۱ عنوان کتاب در حوزه هنری انقلاب اسلامی خراسان رونمایی می‌شود
  • رسانه‌ها به مساله مطالعه ضریب بدهند
  • واکنش مهران غفوریان به ساواکی خواندن پدرش